Z archivu J.H.
Ukázky z archivu Josefa Hromádky
Škodlivost sucha
Josef Škrdla -1964
Z bojů o suchý rok ve 3. ročníku slévárenské večerní.
Proč máme mít suchá hrdla,
když i Ježíš dávno v Káni
vedl lid svůj ku chlastání.
Suchý rok pak vésti může,
k tomu, že se zkrátí kůže,
a když třeba mrknem v přítmí
otevře se otvor řitní.
Suchý rok - nepřítel poznání!
Zakázaná sklenka révy
Stáhne v hlavě všechny cévy
a když mysl otupí,
jak mám chápat zálupy?
Proto aspoň malý škopek
povolit chce Jarda Ropek.
Vědění a strava
Radka Trojánková - 1972
Byla jednou jedna dívka, štíhlá, mladá chytrá dost,
ta se vrhla na učení, pro vědu i pro radost.
Když skončila všechny školy, doktorát i CSc.,
přece jen v ní láska vzplála, chytila ji za srdce.
Švarný technik, hoch jak jedle, získal si ji docela,
pyšně ji pak co svou žínku, odváděl si z kostela.
Zprvu jídlo odbývali, v závodce či bufetu,
raději čas věnovali lásce, vědy rozletu.
Mladá paní upadla tak, do bludného názoru,
že nad štrúdl je lepší náčrt amplifikátoru.
Brzezinského profilograf nad švestkové knedlíky,
zkrátka různé aparátky nad pánve a rendlíky.
Za dva roky rozvod tu je, pozdě paní lituje,
jiná žena technika pak buchtičkami častuje.
Rodina, co základ státu, přikazuje člověku
znát, že cesta k srdci muže, žaludkem jde od věků.
Oběd
Stanislav Sobotka - 1975
Dvě minuty po zvonění, kantor očím nevěří.
Celá třída s příborama, cpe se s křikem do dveří.
"Ó, studenti, budou špangle!", zazní třídou známý hlas.
Každý zděšen oči poulí, Ing. Hromádko září zas.
Měření nás velmi baví, když však cítím krutý hlad,
musím rychle o přestávce do jídelny pospíchat.
Kdo je první u koryta, lepší jídlo vybere.
Vždyť to přece taky znáte: ten, kdo váhá nežere.